сряда, октомври 27, 2010

Представител на МГЕРБ посети Европейската комисия по програма "Млади български лидери"

27.10.10 г.

На 25 и 26 октомври 2010 г. в Брюксел, Белгия се проведе информационна визита в Европейската комисия по програмата "Млади български политици". На нея участие взе Йоана Бакърджиева– член на МГЕРБ София.

Целта на визитата беше запознаване с дейността на Европейската комисия и в частност нейните бъдещи действия спрямо България. Лектори бяха представители на различни комисии, които успяха да представят на участниците теоретичната основа, умело преплетена с практиката и реалните резултати от досегашната политика на ЕС.

Особен интерес сред участниците предизвика презентацията върху Регионалната политика на ЕС, представена от Цвятко Великов, който даде фокус на българските условия в тази политика. Акцентът беше поставен върху разясняване на основни понятия, бюджет, правна база и Кохезионния фонд. Останалата част от лекциите бе обвързана с енергийната политика на ЕС и климатичните промени, здравната политика и защитата на павата на потребителите. Посетителската визита даде възможност на участниците в нея да се запознаят с действията на ЕК, методиката на взимане на решения и предстоящите промени в условията на България. Професионализмът на лекторите осигуги наличието на дебат спрямо раглежданата проблематика и даде възможност за отговори на различни въпроси.

Лектори по време на посетителката визита по програмата Млади български политици бяха: Живка Петрова член на кабинета на върховния представител на ЕС, Цвятко Великов генерална дирекция за регионална политика, Джилс Джентъл отдел комуникации и междуинституционални връзки, генерална дирекция за енергетика и транспорт, Весела Карлуковска отдел „Междуинституционални връзки и комуникация” към генерална дирекция за Здраве и потребители, Надежда Клянчева Европейска служба за борба с измамите и др.

Няма коментари: