понеделник, юни 21, 2010

Представител на МГЕРБ взе участие на провелия се в София трети модул от регионалната програма на българското училище за политика за 2009/2010 г.

21.06.10 г.

От 17 до 20 юни 2010 г. в София се проведе третият, последен, курс от Регионалната програма на Българското училище за политика за 2009/2010 година. Заглавието на курса бе "Младежки политики и перспективите за регионално сътрудничество на Балканите”. Участваха младежи от България, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Сред участниците бяха представители на младежките организации на основните партии в съответните държави, както и представители на медии и неправителствени организации. Младежкият ГЕРБ беше представен от Деян Николов, член на МГЕРБ – София.

Курсът включваше лекции по следните теми: „Балканите като мрежа от добре управлявани държави: Разширяване на ЕС и интеграция – възможности и перспективи за бъдещето”, „Болонският процес – актуалната му реализация в Балканските държави към 2010 г.”, „Свобода на мобилността и възможни мерки от страна на държавата за обръщане на процеса на „изтичане на мозъци” и „Застъпничеството и лобирането като инструменти за изграждането на политика: Практически разрешения за политиката на Балканите”.

Лектори бяха посланикът на Ирландия в Република България – г-н Джефри Кийтинг, евродепутатът г-н Светослав Малинов, както и г-н Зенан Шабанац - преподавател от факултета по наука и математика към Сараевския университет, и проф. Атанас Гочев от катедра „Международни отношения” към УНСС.

През целия курс на обучение участниците имаха възможността, чрез работа в малки групи, да усъвършенстват уменията си за работа в екип, за изработване на план за решаване на даден проблем и защитаване на позиция от името на определена група от обществото.

Накрая на курса участниците постигнаха съгласие относно финалния вариант на изработения от тях проект на Бяла книга за младежката политика на Балканите. В близките седмици предстои Българското училище за политика да разпрати този документ до институции, учреждения и политически партии във всички държави, които бяха представени в Регионалната програма. Бялата книга съдържа конкретни препоръки за развитие на младежки политики, базирани на опита от различните държави на Балканите.

Регионалната програма на Българското училище за политика за 2009 / 2010 г. беше закрита с официална церемония в Нов български университет, на която, в присъствието на г-жа Ирина Алексиева и ректора на университета – доц. Людмил Георгиев, участниците получиха лично от г-н Георги Пирински, заместник-председател на Народното събрание, своите сертификати за успешно завършване на програмата.

Няма коментари: