сряда, април 08, 2009

Председателката на МГЕРБ Моника Панайотова взе участва на ежегодния конгрес на YEPP, който се проведе в Рим, Италия в периода 2-5 април 2009г


07.04.09г.

В продължение на четири дни, от 2 до 5 април, в Рим, Италия бъдещите млади политици от YEPP (младежката организация на Европейската Народна Партия) взеха участие в седмия конгрес на организацията под мотото „Европа на кръстопът”.

Освен с избора на нов президент на организацията, членовете и гостите на YEPP бяха заети и с редица кръгли маси, дебати, формални и неформални срещи с водещи политици от Италия и Европа.
Началото на поредицата от „срещи на високо ниво” постави приветствената вечеря, която събра младите хора от цяла европа с вицепрезидента на Европейската Комисия - Антонио Таджани и вицепрезидента на Европейския Парламент - Марио Мауро.

Вторият ден от конференцията премина в различни срещи – от посещение на италианския Сенат, където младежите бяха посрещнати от самия президент на Сената - Ренато Шифани и президентът на Европейската Народна Партия – Вилфред Мартенс, през частно посещение във Ватикана, кръгла маса на тема „Интер-религиозният диалог”, заседание под мотото „Гласът на младите”, където, наред с представители на YEPP и останалите изявени политици от Европа, участие взеха и генералният секретар на ЕНП - Антонио Лопез, председателят на EDS (европейските студенти демократи) – Томас Улен, както и председателите на останалите младежки организации на партиите – членки в Европейския Парламент (Младите европейски социалисти, Европейска либерална младеж и Младите европейски федералисти).
Завършек на вечерта беше вечерята – дебат с президента на Европейския Парламент Ханс – Герт Пьотеринг на тема „Нашите общи ценности”.

Съботният ден беше изцяло работен за членовете на YEPP, които освен, че избраха своя нов президент - французинът Лорънт Шутетен, дадоха отчет за дейността си, гласуваха своя нов борд, както и новите си работни документи и обсъдиха членството на македонските представители в своята организация. Може би най-вълнуващото, което се случи в този ден бяха разходката из Древния Рим, както и работният обяд с кмета на Рим – Джовани Алемано и вечерята с италианския премиер – Силвио Берлускони.
С голям интерес премина и фестивалът „Национален фолклор”, където участниците на конгреса, заедно с над 2000 гости на мероприятието трябваше да представят своите държави, облечени в традиционни носии и костюми.

За финал на годишния конгрес, организаторите от италия бяха избрали групво посещение на площад Св. Петър, където лично Папа Бенедикт XVI отслужи традиционната неделна литургия.

Няма коментари: