сряда, февруари 11, 2009

МГЕРБ раздава "Европейски дневници" в цяла България


11.02.09 г.

През изминалия месец младежи от стуркурите на ГЕРБ в София, Смолян, Ст. Загора и Бургас
обучаваха ученици от 10ти и 11ти клас що е това Европейски съюз и какви са нашите права като европейски граждани и в частност - потребители.

Европейският Дневник е преведен на 27 езика, за всички страни - членки на ЕС и се раздава безплатно на учениците от горните класове в цяла Европа. Инициативата за неговото раздаване в допълнителен тираж в България е на евродепутатите на ПП ГЕРБ – Николай Младенов и Владимир Уручев. Отново по тяхна инициатива, през месеците Септември и Октомври, младежи от МГЕРБ от цялата страна се запознаха с помагалото на специални обучения в Русе и Брюксел.



Часът „За запознаване с нашите права като европейски граждани“ се провежда сред ученици от цяла България. В него младежите от ГЕРБ правят презентация на Европейския дневник, като запознават учениците с концепцията за Европейския съюз, неговите институции и механизми за взимане на решения и не на последно място – нашите човешки, социални и потребителски права.

В края на всеки час учениците имат възможност да задават въпроси, свързани с изложената в дневниците материята, на своите „преподаватели“, които с охота отговарят на всичко, което вълнува младите европейски граждани.


Като цяло срещите с момичетата и момчетата от последните класове на българските училища провокират в тях огромен интерес по въпросите за ЕС и България като част от него. Подобни срещи предстои да се проведат в още училища из цяла България, като на всички ученици ще бъдат раздадени ”Европейски дневници”.

Няма коментари: