събота, октомври 20, 2012

Цветан Цветанов към МГЕРБ: „Вие сте авангардът на партията“

 20.10.2012 г.

„Вие сте авангардът на партията”, заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ, вицепремиер и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов по време на официалното откриване на първата двустранна среща между МГЕРБ и ONNED - младежката организация на Нова Демокрация – Гърция.

Конференцията е на тема „Трансгранично сътрудничество за насърчаване на младежката мобилност и предприемачество“ е първа по рода си между двете страни и се провежда в периода 19 - 21 октомври 2012 г. в Благоевград . Тя се осъществява с любезното съдействие на фондация „Ханс Зайдел“ и дава възможност на повече от 100 представители на двете организации да обсъдят възможностите за насърчаване на младежкото трансгранично предприемачество и разтеж, чрез инвестиране в младите хората на двете държави.

Министър Цветанов подчерта, че тази среща поставя началото на бъдещи подобни инициативи с десни демократични младежки организации от съседните държави. Той обърна внимание на успешното партньорство между България и Гърция в осигуряването на мобилност и свободно движение между двете страни,  като същевременно подчерта, че истинската свобода се постига, когато отпаднат всички граници и бариери.

Председателят на МГЕРБ Моника Панайотова сподели, че чрез подобен тип срещи, които трябва да се превърнат в традиционни, двете младежки организации, реализирайки проекти и инициативи в дух на добросъседтво, ще спомогнат премахването, както на физическите така и на психологическите бариери, защото по-добрата свързаност, както и от гледна точка на инфраструктурата, спомага за по-доброто доверие в Европа. Тя подчерта, че повече от всякога в момента се нуждаем от така наречената интелигентна солидарност (smart solidarity), а именно - използването на европейски средства с цел провеждане на реформи, спазване на финансова дисциплина и гарантиране на политическа и икономическа стабилност. Моника Панайотова се позова на посланието на канцлера на Германия Ангела Меркел, изразено на последния конгрес на ЕНП, според която „Европа се нуждае от повече бизнес лидери и от по-малко бюрокрация“ и определи като основна задача на младите хора да насочват вниманието към необходимостта от по-голяма гъвкавост на Единния пазар, от по-малко регулации и бюрокрация, от повече възможности за стартиране на собствен бизнес и насърчаване на младежката заетост, чрез инвестиции, а не помощи.  

Д-р Клаус Физингер – директор на отдел „Централна, Източна и Югоизточна Европа” на фондация „Ханс Зайдел“ и представителят на фондацията за България – Богдан Мирчев, изтъкнаха необходимостта от взаимодействие между България и Гърция, както в сферата на сигурността, за постигане на стабилност в региона, така и за развитие на икономиката и туризма в двете страни. Те призоваха още за трансгранично сътрудничество - не само на национално ниво, но и на  местно, което може да се окаже основата на изхода от кризата обзела Европа. Д-р Физингер изтъкна предимството на ГЕРБ - млада партия с младо поколение, което и дава реалната възможност да променя страната в правилната посока.

От своя страна кметът на най-младежкия град в югозападната част на страната - Благоевград Атанас Камбитов допълни, че България и Гърция са като скачени съдове и развитието на туризма и съвместните бизнес отношения ще допринесе за общия икономически растеж в региона. Като бъдеща възможност за задълбочаване на интеграцията и двустранното сътрудничество, той предложи провеждането на регулярни срещи между кметове от пограничните райони на двете държави. По този начин според кмета Камбитов много от съществуващите проблеми биха могли да намерят общо решение. 

Министърът на икономиката енергетиката и туризма  Делян Добрев изтъкна предимствата на България, по отношение на данъчната, финансовата и икономическа политика. Той сподели промените, които предстои да залегнат в закона за насърчаване на инвестициите в страната, за да се привлекат в максимална степен инвеститори клас А и Б в България, което е предпоставка за откриването на нови работни места, нови технологии и възможности за иновации и растеж. Той сподели, че Гърция заема важно място в икономическата активност на страната  и е трета сред чуждестранните инвеститори в България. 

Утре към участниците ще се присъедини председателя на Комисията по външна политика и отбрана в 41-то НС  Доброслав Димитров.

След лекцията министър Цветанов и всички участници от българска и гръцка страна се включиха в националната инициатива на МГЕРБ по повод Европейския ден за борба с трафика на хора и заедно разпространиха информационни материали, целящи повишаване на информираността на гражданите за едно от най-разпространените и рисково престъпления.

Предвижда се конференцията да завърши с подписване на меморандум за двустранно сътрудничество между двете младежки организации - МГЕРБ и ONNED.

Няма коментари: