неделя, февруари 06, 2011

МГЕРБ взе участие в заседание на EDS на тема „Европейска и регионална интеграция – ролята на младите“

06.02.2011 г.

В периода 31 януари - 5 февруари 2010 г., в Брюксел, Кралство Белгия, се проведе Трето заседание на съвета на Европейските студенти демократи (ЕСД) – най-голямата студентска политическа организация в ЕС, асоцииран член на Европейската народна партия.

В събитието взеха участие над 200 делегати и гости от над 25 младежки политически организации, както и алумни от организацията, почетни председатели и членове на Бюрото.

Основен акцент бе 50-тата годишнина от създаването на ЕСД, която бе отпразнувана с множество мероприятия в белгийската столица. Заедно с това, бе отбелязана и 100-годишнината от рождението на Роналд Рейгън.

Представител на МГЕРБ бе Калин Захариев, заместник международен секретар на МГЕРБ.

Официалното откриване бе на 1 февруари с дискусия „Белгия – една държава, две общества“. Панелът се проведе в централата на Християндемократическата и фламандска партия. Гости в дискусията бяха проф. д-р Гюнтер Маес (Хеселтски университет), г-н Петер ван Ромпуй (представител на групата на Християндемократическата и фламандска партия), проф. Пиер Варкаутерен (Католически университет в Монс) и г-н Франсис Делпере, (Председател на парламентарната група на Хуманистичния демократичен център).Основната тема в дискусията бе свързана с политическата криза и опитите за съставяне на правителсто в Белгия.

На 1 февруари вечерта бе и отпразнуването на 50 години Европейски студенти демократи. То се проведе в Двореца на академиите в Брюксел.

Официални гости бяха Карл Билд, министър на външните работи на Швеция, бивш председател на ЕСД; Вилфред Мартенс, Президент на Европейската народна партия; Ханс-Герт Пьотеринг, Председател на Фондация „Конрад Аденауер“ и бивш президент на Европейския парламент; Антонио Лопес Истурис, Главен секретар на Европейската народна партия; Отмар Карас, Заместник председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Модератор на събитието бе Томи Хухтанен, Директор на Центъра за европейски науки и бивш председател на ЕСД. Участниците на събитието бяха приветствани чрез специално видеообръщение от Жозе Мануел Дурау Барозу, Председател на Европейската комисия.

На 2 февруари, програмата продължи с три последователни панела, посветени на темата на Третото заседание на съвето на ЕСД.

Панелите бяха открити от Йозеф Сайер, Заместник председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Панелите бяха озаглавени „Вишеградските държави“, „Западните Балкани“ и „Източното партньорство“. Лектори на дискусията бяха Н. пр. Милена Виченова, Извънреден и пълномощен посланик на ЕП, Представителство на Република Чехия в ЕС; Н. пр. Ян Томбински, Извънреден и пълномощен посланик на ЕП, Представителство на Република Полша в ЕС; Н. пр. Иван Корчок, Извънреден и пълномощен посланик на ЕП, Представителство на Република Словакия в ЕС; Ботонд Закони, Предсставителство на Унгария в ЕС; Иван Ходач, Главен секретар на Европейската асоциация на автомобилните производители в Брюксел; Н. пр. Едуард Кукан, начело на делегацията на ЕП към пърламентите на Босна и Херзеговина, Сърбия, Черна гора, Албания и Косово, бивш министър на външните работи на Словакия; Ян Мюлфет, Председател на „Микрософт“ за Европа; Ячек Волски, Заместник председател на ЕНП; Д-р Ансгар Тетмайер, представител на УС на „Дойче банк“.

На 3 февруари участниците отпътуваха на посещение в университета в Льовен. Там те се срещнаха с представители на ръководството, към които зададоха своите въпроси.

По-късно се проведоха и традиционните сесии на постоянните работни групи: „Висше образование и наука“, „Политики за Европа“ и „Човешки права“. По време на срещите дадена организация има правото да предлага проект на позиция, резоляция или друго, след което предстои обсъждане, изменение и внасяне в дневния ред на заседанието на съвета на ЕСД.

На 4 февруари се проведе заседанието на Съвета на ЕСД. Дневният ред премина през отчети на председателя на ЕСД, на членовете на Бюрото, представяне на новодошлите организации, гости и наблюдатели. Всяка организация накратко представи текущата си дейност, след което работните групи представиха работата си. Бяха обсъдени и приети документите, обсъдени в работните групи. Бе приета и резолюция на ЕСД за ролята на младите в политиката. Документът се базира на Позиция на МГЕРБ (Youth as a significant factor in policy-making and decision-making processes). Това е втората резолюция на ЕСД, написана на базата на документ изработен от МГЕРБ. Очакванията са, че тя ще бъде приета от Европейската народна партия, както се случи и с предходната. Делегатите на съвета приеха и три нови организации в ЕСД от Албания, Великобритания и Латвия.

Официалният завършек на събитието се състоя н хотел „Хилтън“ Брюксел, където участниците присъстваха на бал по повод 100-годишнината от рождението на Роналд Рейгън.

Няма коментари: