сряда, февруари 02, 2011

Моника Панайотова и Доброслав Димитров почетоха жертвите на комунизма


01.02.2011 г.

На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд произнасят най-масовите политически смъртни присъди в българската история. Осъдени на смърт за 67 депутати от ХХV народно събрание, 23 министри от трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден.Останалите депутати и министри са осъдени на различни срокове затвор. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

На 01 Февруари 2011г. България за пръв път отбелязва Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.. Решението за това бе взето от Правителството, по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

В памет на хилядите загинали от зверствата на комунистическия режим, от името на парламентарната група на ПП ГЕРБ, председателите на Комисията по външна политика и отбрана – Доброслав Димитров и на Комисията по Европейски въпроси и контрол над европейските средства – Моника Панайотова, поднесоха венец пред паметника на загиналите в градинката на НДК.

Поклон пред паметта им.

Няма коментари: