четвъртък, август 13, 2009

Как се влиза във властта още преди да си навършил 30 години

12.08.09г.

Ако не сме най-голямата, то поне сме най-работещата организация, уверяват младежите на ГЕРБ


Една статия на Силвия Георгиева, в. Сега

Казват, че са без политически опит, но са неуморими, с много хъс и идеи. Амбицирани са да наложат европейските правила в страната. И дори да събудят позаспалото гражданско общество.

Случайно или не, най-многобройна от гласуващите за ГЕРБ на последните избори бе именно групата на младите хора. За разлика от БСП, чиито млади поддръжници могат да се изброят на пръсти и покрай тях се шуми само по време на избори, младежите от младежката организация на ГЕРБ (МГЕРБ) са категорични, че мнението им тежи. Сочат и доказателство - 21 от техните 116 депутати са млади хора до 31 г., а 5 от тях са между 25-28 г.

Моника Ханс Панайотова е само на 26 г., но вече е депутат и шеф на младежката организация на ГЕРБ, наброяваща близо 4500 ентусиасти. Първо станала член на сдружение ГЕРБ - подала си документи в сайта на организацията (gerb.bg), след което й се обадили. Впоследствие станала учредител и член на партия ГЕРБ. Отговаряла е и за младите в София, след което била избрана и за председател на МГЕРБ. "При нас израстването е стъпаловидно. Който идва с очаквания, че партията е трамплин за бързо кариерно изкачване, се разочарова", казва тя.

В МГЕРБ вратите са отворени за всички членове на ГЕРБ от 18-31 г. Няма бариери, с изключение на тези предвидени в закона. За целта желаещите трябва да попълнят анкетна карта и да представят автобиография. За учредителите на партията селекцията била по-строга - за тях се е изисквала препоръка. Така например в младежката организация на ГЕРБ се промъква бургаският рапър Тодор Йосифов (Маниака). Неговите песни (като "Бум мада фака") и дейности станаха популярни в обществото, след като той бе избран и за депутат и медиите се заинтересуваха от него. Това накара Бойко Борисов да го отзове. "Не съм съгласен с него с цялото ми уважение", отсече Бойко, без обаче да уточни с какво именно не е съгласен. В замяна пък реши да го прати в изпълнителната власт.

Според Моника Панайотова и на тази позиция Тошко ще покаже на какво е способен. "С колегите сме много доволни от работата му като координатор на МГЕРБ-Бургас. От самото начало той живееше с проекта ГЕРБ. Да успееш да мотивираш ежедневно 100 човека в организацията ти, без да им плащаш, определено означава, че имаш качества", казва тя. Младата депутатка признава, че както навсякъде и към младежката организация проявяват интерес хора, виждащи в ГЕРБ възможност за главоломна кариера. После обаче се демотивирали.

От МГЕРБ се гордеят, че повечето им членове учат и работят едновременно, други са вече със солидно образование - право, международни отношения, счетоводство, финанси - и работят предимно в частния бизнес. Има дори и такива със собствен бизнес - например в областта на рекламата или туризма. Координаторът на софийската организация на МГЕРБ Йоанна Дочевска (25 г.) например е управител в семейната туристическа фирма.

26-годишният депутат Александър Ненков, страстен фен на "Манчестър юнайтед" и "Левски", също е имал фирма за недвижими имоти. Зарязва я обаче, както и другите дейности в частния бизнес, с които се е занимавал, заради партията. Развитието му в нея станало съвсем плавно, въпреки че баща му - известният съдия Румен Ненков, познава лично Бойко Борисов. Запознал се с Цветан Цветанов с помощта на майка си, която от години работи в Столична община. И още когато нямало официална организация, започнал с приятели да прави младежката структура на ГЕРБ. Издигнал се до координатор на 23-ти МИР в София, а сега е депутат и член на комисията по регионално развитие.


25-годишният депутат Георги Андонов пък от 5 г. обработва хиляди декара ниви. Като бивш футболист смята да пренесе натрупаните качества от спорта в политиката. "Във футбола играя халф - халфът създава играта, надявам се в парламентарната група на ГЕРБ също да бъда халф", каза той неотдавна пред Би Ти ВИ. По думите му разликата между полето и Народното събрание е само в обстановката - и там напрежението и отговорностите били големи.

Освен да подготвят кадри, младите в ГЕРБ са се нагърбили с още две задачи - да провеждат инициативи, популяризиращи демократичното управление и принципите на гражданското общество, и да създават контакти с международни младежки организации. За целта организират чествания на националните празници, правят кампании за стимулиране на младите да гласуват, раздават картички и книжки за ЕС, включват се в обучителни игри в училищата.

Някои идеи на младите са залегнали в образователната програма на ГЕРБ. Една от тях е например установяването на връзка между търсенето на пазара и предлагането от университетите. В момента се обсъждат начините как това да се случи и една от възможностите би могла да бъде чрез въвеждане на данъчни облекчения за фирмите, наемащи млади хора. "Не е ясно кога може да се случи това, но при всички случаи ще се търсят варианти", коментира Моника Панайотова. Друга идея цели да стимулира предприемаческия дух - за целта от МГЕРБ настояват стартирането на бизнес да става с 1 евро, а не както е досега - с налични 5000 лв. "Реализацията на тази мярка обаче зависи от актуализацията на състоянието и респективно приоритетното изпълнение на бюджета", застрахова се младата депутатка.

Колежката й от Видин - Любомила Станиславова, също на 26 г. и също депутат, все още няма конкретна идея за законодателни промени, но със сигурност ще работи за развитие на културния туризъм у нас. Възнамерява например да помогне за осъществяване на искането на хората от с. Рабиша - да превърнат стара сграда от селото в минимузей, в който да изложат останки от близката пещера Магурата. "Туристът, който идва в България, не иска само да гледа туристически обекти, но и да се запознае с културата ни", убедена е тя.

"Ако не сме най-голямата, то поне сме най-единната и най-работещата младежка организация", казва пък Милен, координатор на МГЕРБ в Кюстендил. Само за година той е провел 35-40 граждански инициативи, без честванията на празници. Тук се включват даренията за домове за сираци, които по думите му "не са афиширани и не целят извличане на политически дивиденти", засаждането на дръвчета, почистването на градинки, участието в младежки дебати и др. "Целта ни е да накараме хората да мислят по-европейски, по-разчупено, да събудим позаспалото гражданско общество", казва Милен. Тъй като сред основните проблеми в града му е влошената демографска ситуация, чрез семинари и обучения той се опитва да убеди младите да останат да живеят и работят в Кюстендил.

Според Любомила фактът, че от ръководството са им предложили голямата отговорност да бъдат депутати, означава, че им имат доверие и че и занапред ще има приемственост. Младата депутатка все още не е усетила пренебрежение заради крехката си възраст от групата на ГЕРБ.

И колежката й Моника не изглежда обезкуражена, въпреки че не бе включена в нито една от двете комисии, към които проявяваше най-голям интерес - тази по европейски въпроси (защото е работила по различни проекти за интеграция на страни от Източна Европа) и по образование и наука (тъй като приоритетът й са младежите). "Не съм обидена, просто депутатите ни са 116, намалихме и броя на комисиите и трябваше да спазим някакъв баланс", казва тя и обещава да даде цялата си енергия в комисията по външна политиката, където е член. Не се отказва и от предишните си намерения - да работи за актуализиране на стратегията за младите хора и за създаване на закон за зелената карта, който да улесни достъпа на граждани от български произход до трудовия ни пазар. "Решенията се взимат от лидера на партията, но въз основа на всички мнения, които той изслушва", казва тя.

Колко ще трае благоразположението на лидера, зависи от доста неща. Казват, че колкото по-млад е човек, толкова по-малко е зависим от грешките на по-възрастните. Много скоро обаче ще видим дали младите от ГЕРБ ще имат силата да се противопоставят на своите лидери, ако се наложи. И доколко ще успеят да се опазят от семейно-родовия похват за попълване на партийните структури, характерен за повечето партии.

1 коментар:

Анонимен каза...

да, ама е бахти тъпото, че точно Тодор Йосифов го отнесе заради това, че дефакто на 20 е постигнал нещо, заради което на Запад се печели ГРАМИ. Рап музиката е един от най-масовите стилове в цяла Европа, нали сме тръгнали натам. И с какво е по-некачествен от Калинка от АТАКА или някой от другите младежи там? Защото на 20 е бил известен и успял млад човек? Е това може само в България да се случи... После защо младите няма да гласуват...
Ивайла, Варна