понеделник, февруари 27, 2012

Представители на МГЕРБ взеха участие в международна конференция „Европа в процес на преобразяване – краят на табутата”


27.02.2012 г.

Международният секретар на МГЕРБ Христо Гаджев и Венера Драчева, член на МГЕРБ – София, взеха участие в конференцията „Европа в процес на преобразяване – краят на табутата”, организирана от YEPP (Младежката организация на Европейската народна партия). Конференцията се проведе в периода 23 – 26 Февруари 2012 г. в Будапеща, Унгария.
Домакин на събитието бе FIDELITAS - младежката организация управляваща партия FIDES, с любезното съдействие на фондациите „Конрад Аденауер” и „Ханс Зайдел.”

Представители на организации членки на YEPP от цяла Европа се впуснаха в конструктивни дебати относно редица актуални теми, като стимулиране на младежкото предприемачество, развитие на възобновяемата енергия в ЕС, защита на свободата в Интернет пространството и др. Младите политици приеха редица резолюции на Съвета на YEPP и единодушно застанаха срещу репресиите в Сирия.

В течение на семинара участниците имаха възможност да участват в интерактивни дискусии с представители на изпълнителната власт в Унгария, като Tibor Navracsics – заместник-министър председател и Министър на публичната администрация и правосъдието; János Martonyi – министър на външните работи, Zoltán Cséfalvay – държавен секретар в Министерството на икономическото развитие и др. Видните лектори запознаха делегатите на YEPP с конституционните промени в Унгария и с актуалните тенденции в националното и европейското развитие на страната.

Основен акцент в дебатите бе актуалната политическа обстановка в Унгария и заплашени ли са демократичните ценности в страната. След акуратно представяне от страна на домакините в детайли на причините и конкретиката на промените, бе изготвена декларация, относно „Институционалните промени в Унгария и съответствието им с фундаменталните права на европейското законодателство” и бе подкрепена от МГЕРБ.

Представителите на МГЕРБ почетоха и жертвите на жертвите на комунистическия и фашисткия режим, т.като в Унгария на 25 февруари е денят за почит на всички загинали в авторитарните режими, управлявали страната през 20 век.

МГЕРБ е пълноправен член на YEPP от май 2010, когато бе единодушно приета в семейството на дясно – центристките европейски младежи и участва активно в процесите на взимане на решение на европейско ниво.

Няма коментари: