петък, юли 01, 2011

Представители на МГЕРБ бяха наблюдатели на парламентарните избори в Турция

01.07.2011 г.

По покана на младежката организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието (AK Parti), в периода 3 - 30 юни 2011 г. представители на МГЕРБ наблюдаваха изборния процес в Турция. Младежкият обмен, преминал под названието "Election Exchange" и организиран в Истанбул, Турция, бе първи по рода си, като организаторите заявиха готовност да го превърнат в традиция. В преминалото първо издание "Election Exchange 2011" участие взеха около 100 младежи от 45 държави, сред които и двама представители на МГЕРБ – Марин Захариев, член на УС на областното ръководство на МГЕРБ Смолян и общински организационен секретар на ГЕРБ Смолян, както и Любомир Стефанов – член на МГЕРБ Търговище и член на общинското ръководство на ГЕРБ Търговище.

Основен акцент на събитието бе предизборната кампания на управляващата партия. От 3 до 12 юни представителите на МГЕРБ взеха дейно участие в различни срещи, дискусии, беседи, както и множество медийни изяви, част от кампанията. По време на визитата си младежите проведоха срещи с ръководството на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул, като имаха и възможността да се срещнат лично с премиера на Турция, с кмета на Истанбул, с кметове на различни райони в града, висши партийни функционери и депутати.
В отделните дни участниците бяха разделени на групи, които посещаваха различни райони на града, с цел да се запознаят от близо с предизборната кампания, да видят подхода на кандидатите и отношението на гражданите към предизборния процес. Няколко дни преди изборите младежите проведоха симулации, базирани на видяното по време на кампанията, като в същото време трябваше да покажат и собствени умения за комуникация, дебатиране и водене на предизборни срещи и дискусии. По време на симулациите огромно влияние на българските представители оказаха участията в политическите академии на МГЕРБ и различните регионални обучения на които двамата представители на младежката организация са участвали през годините, като те на практика се убедиха в ефекта, който те са оказали върху цялостното им политическо поведение.

В деня на изборите младежите посетиха няколко предизборни секции в качеството си на наблюдатели, след което проследиха обявяването на междинните и окончателни резултати в щаба на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул.

Няма коментари: