сряда, април 21, 2010

МГЕРБ взе участие в Европейска младежка конференция в Испания


16.04.10 г.

В периода 13 – 15 април в Херес де ла Фронтера, Испания се проведе Европейска Младежка Конференция, организирана от Испанското председателство на ЕС във връзка с основния приоритет Младежка заетост и социално включване. По време на мероприятието бяха обсъдени резултатите в националните политики и сформираните национални работни групи на страните членки в областта на младежта.


Възможността да бъде обсъдена проблематиката от отговорните за реализиране на държавната политика за младежта на страните членки и представители на младежки обединения в Европа е първа по рода си в рамките на структурния диалог по въпросите на младежта. Над 200 участници бяха разделени в шест работни групи по приоритети – 1. Младежка заетост и автономност, достъп до пазара на труда, 2. Предприемачество и самозаетост на младите хора, 3. Условия на труд и равни възможности, съвместяване на личен и професионален живот, 4. Обучение, мобилност, иновации, 5. Социален диалог, включване, 6. Социално включване. Възможността да обсъждат проблеми заедно в работните групи доведе до общи послания на отговорниците и младежите по всеки от приоритетите, които определят посоката на политиките, които е необходимо да се разработят в сферата на младежката заетост. Следва трудната роля на следващите две председателства на ЕС – Белгийското да посочи с инструменти ще бъдат постигнати желаните резултати за намаляване на младежката безработица и Унгарското, което да определи конкретни стъпки на преодоляване на проблема.

На срещата присъстваха Андрула Василио – Еврокомисар за образование, култура, мултилингвизъм и младеж, Бибиана Айдо - Министър на младежта на Испания, Тине Радиня – председател на Европейски Младежки Форум, Ксения Константину – председател на Европейската Упътваща Комисия и зам. председател на Европейски Младежки Форум и др.

Участие от България взеха представителите на МГЕРБ Йоанна Дочевска – координатор на МГЕРБ София и Деян Николов – член на МГЕРБ София.

1 коментар:

Анонимен каза...

Моля да спорелите българските представители в кои от шестте работни групи взеха участие и ако може нека те споделят до какви резултати са стигнали в техните групи-това е същината на мероприятието все пак! Благодаря